Aion

28.12.2009 18:44

 Aion je online rpg jako World of Warcraft, ale v mnoha věcech se liší. Na místo klasických Tolkienových nestvůr ( orci, goblini, atd. ), tu najdete někdy až bizardní příšery ve stylu korejských rpg.

Ve hře se najde něco pro každého. Krásný svět na prozkoumání, který chytne tzv. casual hráče PvE. Pod graficky pěkným obalem se skrývá normální mmo, na které jste zvyklí. Questování, skilly, výroba věcí, socializace, aukce…. Všechno úplně normální a v této době už nutné. Jediná novinka se odehrává v PvP, do kterého se dostane až na 25. levelu a tou novinkou je bojování ve vzduchu za pomoci křídel. Křídla dostanete již na 10. levelu, jenže jich moc nevyužijete kromě tzv. glidingu ( létání bez mávání křídel ). Bitvy tak dostanou nový rozměr a kromě statů a skillů hraje taky roli doba, po kterou můžete zůstat ve vzduchu, když vám dojde čas ( 60 vteřin, ale dá se vylepšit nebo doplnit pomocí lahviček ), tak prostě spadnete na zem a zemřete. Ve hře jsou dvě frakce, ke kterým se můžete přidat a poté proti sobě budete bojovat v Abyss, což je lokace, kde se setkávají oba světy frakcí.

Levelovaní vašeho hrdiny je bohužel pomalé a nudné. Málo úkolu ke splnění, klasické ohrané jako zabij 10 „vlož jméno příšery“ a nebo přines 12 kytiček. Navíc po splnění všech úkolů v dané lokaci nemáte co dělat a na další level se prostě budete muset prostě prozabíjet obyčejnýma příšerama. Nudné a zdlouhavé. Doporučuji se nenechat otrávit a na ten 25. level se dostat. Dalším mínusem je, že endgame je pouze PvP a hráči PvE pěkně ostrouhají.

Skilly jsou krásně animované a je tu využit systém skill chains. Po uskutečnění jednoho z útoků můžete navázat dalším útokem. Je to zajímavé, ale nic světoborného. Na začátku máte na výběr ze čtyř povolání ( bojovník, scout, kněz a kouzelník), poté na 10. levelu máte na výběr ze dvou navazujích povolání ( např bojovník v gladiátora nebo templáře ).

Moc pěkný je systém výroby předmětů. Máte na výběr z řady povolání a navíc je můžete provozovat všechny, ale jen ve dvou můžete být experti. Za sbírání surovin a vyrábění předmětů dostáváte zkušenost, skvělý nápad, ale není jí tolik abyste mohli levelovat jen z výroby a sběru. Předměty z profesí jsou stejně dobré jako ty nejlepší ve hře a proto se vyplatí se jim věnovat.

Co vás na první pohled upoutá, je nádherná grafika. Postavy, příšery, celý svět je naprosto nádherný. Změna denní doby, změna počasí ( váš hrdina si za deště udělá deštník z listu ) a animace pohybů je na skvělé úrovni, za kterou se nemusí stydět normální hra. Bohužel na druhou stranu mě moc neupoutala hudba a už vůbec ne zvuky ( hlavně v boji ).

Aion je překrásná hra a již při startu skoro bez bugů a nelaguje. Nevýhodou je málo questů a grindování. Hra kromě vzdušných soubojů nepřináší vůbec nic nového a tak vám nic nebrání pokračovat ve World of Warcraft nebo ještě lépe v Warhammer online.