WinRAR

11.02.2010 15:01



Hlavním stavebním kamenem programu je kompresní algoritmus, který patří k nejkvalitnějším vůbec. Komprese souborů znamená prakticky to samé co komprese v reálu, tedy zmáčknutí, snížení objemu atp. zde nikoli pod tlakem, nýbrž inteligentním zápisem obsahu souboru. Jednoduše to lze přirovnat k nahrazení například pěti mezer v textu za sebou znaky 5M. Program samozřejmě používá mnohem kvalitnější systém a dosahuje mnohem větší úrovně komprese než je uvedeno v příkladu. Obecně lze říci, že při nejlepším stupni komprese je velikost zkomprimovaného souboru kolem 50% velikosti původního. Samozřejmě záleží na typu souboru, např: obrázky typu Jpeg komprimovat téměř nejdou (neboť už samy o sobě komprimované jsou).
Použití komprese v praxi

Využití programu je nejenom k úspoře místa, nýbrž také k přenosu velkého množství malých souborů na jiné médium či počítač. Pamětníci mohou zavzpomínat na kopírování souborů na disketu a jistě potvrdí jak velký je rozdíl mezi kopírováním stovky malých souborů o celkové velikosti 500kB a jednoho souboru o velikosti 1MB. Jeden velký soubor se nakopíroval několikrát rychleji než těch sto malých. Podobně je tomu i při přenosech po síti LAN či při kopírování z CD, flashdisku atd. Pro počítač je mnohem snazší zkopírovat několik větších souborů než stovky či tisíce malých. Právě pro tuto možnost využití je určena možnost uložit soubory do archívu bez komprese. Kromě této úrovně „komprese“ je na výběr několik dalších úrovní kvality komprese, u kterých platí – čím kvalitnější komprese tím více času trvá celý proces.
Dělení na části

Další velmi užívanou funkcí je možnost rozdělení komprimovaných dat na více částí (např. na velikost diskety, CD či vámi určenou velikost). Tato funkce vám umožní přenést velké soubory, které by se jinak na vámi určené médium nevešly. Tuto funkci program umožňuje pouze u formátu rar – více viz Rar versus Zip.
Archivace a zabezpečení

Při tvorbě archívu (komprimovaného souboru) je možné zvolit způsob přidávání souborů do archívu. Lze tak velmi jednoduše aktualizovat již existující archív o nové soubory či přepsat v něm soubory, které se změnily atp. Aby byly archivovaná data bezpečně uložena, umožňuje program zaheslovat archív a to včetně názvů souborů (pouze rar). Znemožníte (či přinejmenším znesnadníte) tak případnému zloději jakoukoli identifikaci dat. Kromě hesla je možné přidat záznam o autentičnosti, či ochránit data před poškozením za cenu menší komprese. Široké možnosti nastavení archivace dělají z programu poměrně silný nástroj pro běžného administrátora. Na druhou stranu chybí funkce automatického archivování (tzn. bez nutnosti spouštět program ručně) a to vylučuje využití ve složitějších případech.
Rar versus Zip

Winrar umí pracovat i se soubory typu zip, ale oproti formátu rar nezvládá většinu pokročilejších funkcí. Mezi ně patří již zmiňovaná funkce dělení komprimovaných souborů na části, dále pak ochrana před poškozením, záznam o autentičnosti, neuložení informací o souborech na NTFS discích a některé další archivační funkce. Navíc co se týče zaheslování archívu, neumožňuje formát zip zašifrovat jména souborů a je několikanásobně jednoduší prolomit jeho heslo! Na druhou stranu je komprese do formátu zip mnohem rychlejší, ač nedosahuje takového kompresního poměru.
Závěr

Program ocení všichni, kteří mají permanentní nedostatek místa na disku či potřebují přenést rozsáhlejší množství souborů (zejména menší velikosti) na jiný počítač. Využití najde také tam, kde je třeba archivovat velké množství dat a zajistit jejich bezpečnost. Navíc jsou tyto dva formáty (rar a zip) velmi oblíbené na Internetu a používá je množství nejen soukromých webů. Pro jejich dekompresi (rozbalení) je potom třeba (hlavně v případě raru) použít tento či podobný specializovaný software. Toto lze však obejít vytvořením takzvaného SFX archívu, neboli samorozbalovacího *.exe souboru, který nevyžaduje instalaci programu WinRAR pro své rozbalení. Program je možné spustit v grafické podobě nebo použít v příkazové řádce. WinRAR je také vytvořen pro linux a další systémy, většinou ale pouze v podobě programu pro příkazovou řádku.
 

Stahuj zdarma : maximum-games.webnode.cz/news/winrar-free-download/